Historia

Här tänkte vi att det kunde vara lite intressant att berätta en del om skraplottens historia, den är ett ganska ungt fenomen men den slog snabbt igenom.

I mitten av det glada 70-talet lanserade man de allra första skraplotterna, för att få fram nummerserier så använde man manuellt opererade slumpgeneratorer. Detta var på den tid då datorn inte hade blivit något man kunde använda inom industri ännu. Något längre fram, i början av 80-talet så var det dags att införa datorer i arbetet. Då var det ett företag vid namn The Scientific games corporation som började tillverka de första skraplotterna med datorgenererade nummerserier.

I och med att man kunde börja använda datorer så kunde man även tillverka betydligt större volymer av skraplotter utan problem. Det i sin tur ledde till att skraplotten som fenomen var född och kunde slå igenom på riktigt. Om man tittar på spelmarknaden utanför Internet idag så är skraplotten faktiskt den näst största spelprodukten på marknaden.

Då och nu

Om du köpte den allra första tillverkade skraplotten så gällde det att få tre eller fler likadana belopp på sin lott för att vinna. Idag har skraplotterna flyttat in på Internet och genom den lanseringen har det blivit ännu mer populärt att spela på skraplotter. Det har lett till att man numera kan hitta lotter där med massor av olika vinstkombinationer och utseenden.

En typisk skraplott

Hur ser en typisk skraplott ut då? Jo det är en pappersbit med glada färger och ett antal fält. På dessa fält har man tryckt ett lager som går att skrapa bort, under hittar man allt från bokstäver till symboler och siffror. För att vinna så krävs det att man skrapar fram ”rätt” kombination på den specifika lotten för att vinna, hur man vinner ska alltid stå på baksidan av lotten. Allra vanligaste typen av vinstkombination är att man ska lyckas skrapa fram ett visst antal av samma symbol eller siffra.

Hur skrapar man enklast då? Jo enklaste sättet, för att inte få smuts under naglarna är att använda ett mynt, en nyckel eller något annat lagom vasst för att skrapa bort lagret över fälten. Men det går självklart hur bra som helst att skrapa med fingernaglarna också. Lycka till!